Vietnamské večerky – to je fenomén, který není úplně nový. Tyto malé, rodinně provozované podniky se staly nedílnou součástí české gastronomické a maloobchodní scény. Získaly si srdce místních obyvatel i návštěvníků díky svému pestré nabídce, rychlému a přátelskému servisu a velmi dobrým cenám.
Historie vietnamských večerek v Čechách sahá až do 70. let, kdy se začali první Vietnamci usazovat v tehdejším Československu. Přišli sem jako studenti a dělníci, kteří hledali nové příležitosti a lepší budoucnost. V průběhu času se mnoho z nich rozhodlo otevřít své vlastní podniky, které se staly centrem vietnamské komunity.
Najdete jich po Česku tisíce. V Praze jsou mnohdy jen několik desítek metrů od sebe. Mají otevřeno do pozdních hodin a vždycky přijdou vhod.
Proč jsou vietnamské večerky tak rozšířené? Proč tam Češi nechtějí pracovat?
Vietnamci neznají pojem „dovolená“ a nemají povědomí o oddělení pracovního a volnočasového života. Pro ně je zábava spojená s prací. Ve Vietnamu není rozdíl mezi pracovními dny a víkendem, obchody jsou otevřené nepřetržitě a často jsou propojené s obytnými prostory. Na dveřích vietnamských obchodů nenajdete informaci o otevírací době.
Naopak my se v práci zaměřujeme na každou minutu a neustále sledujeme produktivitu, abychom vydělali co nejvíce peněz. Poté peníze utrácíme.
Vietnamec, který provozuje večerku, zde zaměstnává prakticky celou rodinu a velmi často se stává, že tato rodina v pronajatém/provozovaném objektu i bydlí.
Proč se vyplatí chodit nakupovat do večerky?
V malých obcích jsou běžné omezené otevírací doby obchodů, které mohou fungovat pouze několik hodin denně a občas vůbec neotevírají o víkendech, případně jen v sobotu dopoledne.
Nicméně, pokud je provozovnou vlastněnou Vietnamci, můžete si být jisti, že budou mít otevřeno každý den a často dokonce do pozdních večerních hodin. Toto je jednoznačnou výhodou mít takový obchod v blízkosti svého bydliště.
V Praze lze prakticky na každém rohu najít vietnamské večerky s podobnými otevíracími dobami.